ArticleDetail

Image

TRENDING DESTINATIONS AFTER COVID-19, N° 9: LONDON


Last summer ISIC asked 1184 Belgian students: “Which famous European cities are on your city trip bucket list post corona?” Oslo came in at 10th place. Today we give you some tips for number 9: London. 

Next in line: Berlin (8), Valencia (7), Lisbon (6), Rome (5), Budapest (4), Stockholm (3), Copenhagen (2), Athens (1).

 

NUMBER 9: LONDONTravelling to London for the weekend? Here's how to get the most out of London... on a budget:
 

DAG 1  
Voormiddag Na een korte wandeling door de hippe wijk Soho, zak je af naar het gezellige Covent Garden, waar je het ene leuke winkeltje naast het andere vindt in de overdekte marktplaats, maar ook in de omliggende straten. Niet ver daar vandaan ligt het hectische Piccadilly Circus, dat met de gigantische flatscreen reclameborden een vaste halte is voor (amateur)fotografen. Wandel door het smalle steegje dat de naam ‘Glasshouse Street’ draagt naar Sherwood Street, en stap binnen bij Brasserie Zédel, waar je via de trappen terechtkomt in een verrassend grote eclectische art deco-eetzaal die uit het Parijs van een kleine eeuw terug lijkt te stammen. Een tweegangenmenu kost amper 9,75 pond, dat kunnen reizigers met een beperkt budget wel smaken.
Namiddag Hopelijk heeft je smartphone nog voldoende batterij, want nu staan de toeristische toppers op het programma: Trafalgar Square, de premierwoning Downing Street 10, Big Ben, Westminster Abbey en Buckingham Palace. Voor de changing of the guards zijn we te laat, da’s meestal al rond 11 uur, maar daar komt zoveel volk op af dat je toch nauwelijks iets ziet. In de namiddag sta je netjes vooraan aan het hek en zo oogt het gebouw, en de bijbehorende wachters, nog indrukwekkender. Spring opnieuw in de metro en spoor naar Knightsbridge voor Harrods, het shoppingcenter dat luxe ademt en waar dus vooral de ‘grote briefjes’ over de toonbank gaan.
Avond In de vooravond trek je naar Camden Market, aan Camden Town. Iets ruigere buurt op het eerste zicht, maar superpopulair bij wie op zoek is naar unieke, handgemaakte spullen en vintage items. Je vindt er trouwens ook eetkraampjes, waar je voor enkele ponden al superlekkere gerechtjes scoort. De dag afsluiten doen we hier met een stevige pubcrawl, een georganiseerde kroegentocht zeg maar, waarbij je bij een vijftal bars en clubs gratis of goedkope drankjes en shots krijgt. Je moet wel zo’n twaalf pond rekenen voor je deelname, maar die heb je zo ‘terugverdiend’. Bestel de tickets misschien best online om zeker te zijn van een plaatsje. Er zijn trouwens ook pubcrawls in centraal Londen (elke avond) en Shoreditch (vrijdag en zaterdag). Maar die laatste wijk bezoeken we sowieso morgenvroeg. 
DAG 2  
Voormiddag In Shoreditch vind je geen specifieke bezienswaardigheden, maar de graffiti street art, unieke winkels, originele koffiehuizen maken de buurt toch een bezoekje waard. Hoxton Square, Redchurch Street en Shoreditch High Street bijvoorbeeld, allemaal in de buurt van metrostation Old Street. Zuidelijker, aan Liverpool Street Station, starten op donderdag en zaterdag food tours die je langs de beste etnische eethuisjes brengt. Je krijgt overal een proevertje en betaalt nadien zoveel als je zelf wil. Helemaal gratis is het impressionante uitzicht over de stad vanop Sky Garden (aan metrostation Monument), een stadstuin met restaurant en bar op 155 meter hoogte. Je moet op voorhand wel je ticket boeken, maar dat kan supermakkelijk online. Amper tien minuutjes wandelen en je komt alweer op een andere indrukwekkende plaats: de theems, met Tower of London en Tower Bridge. Wij nemen echter die andere brug, London Bridge, of de metro voor wie ondertussen al met blaren zit, naar Borough Market. Neem gerust je tijd voor die markt, want elk kraampje is wel de moeite waard. Proef er lokale specialiteiten, heerlijke take away visgerechten en smakelijk geserveerd fastfood.
Namiddag Tijd voor wat cultuur nu, met Shakespeare Globe en Tate Modern, op een boogscheut van elkaar. Shakespeare Globe kan je gratis binnen, maar voor een voorstelling in het authentieke decor betaal je wel snel 20 pond of meer. Vraag eens aan de infobalie of er geen staanplaatsen beschikbaar zijn, die kosten amper 5 pond en bovendien kan je dan ongemerkt wegsluipen als de voorstelling tegenvalt. Tate Modern is een heel ander paar mouwen. Geen voorstellingen, maar wel tentoonstellingen in deze kunstgalerij, en een indrukwekkende view over de stad op de tiende verdieping van Switch House. Ook daar kan je gratis binnen.
Avond Ga voor een snelle hap en rep je tegen 19.30 uur naar het metrostation Tower Hill, want daar start elke avond op hetzelfde uur de epische Jack The Ripper tour, waarbij kenner Donald Rumbelow je via een wandeling langs specifieke steegjes en achterbuurten alles vertelt over Londens meest beruchte seriemoordenaar. Een ervaring die blijft nazinderen, tijdens de afsluiter op café, maar ook lang daarna nog. Een kaartje voor studenten kost amper 8 pond en reserveren is niet nodig.

 

Vervoer naar Londen
Eurostartickets zijn beschikbaar vanaf € 39 (enkele reis) van Brussel, Rijsel of Calais en vanaf € 50 (enkele reis) vanuit elk ander Belgisch Station. Goedkoper is het om je tickets te bestellen via het online platform Eurostar Snap. Daar kunnen reizigers (via Facebook en Twitter) met flexibele reisuren tickets aan € 35 (enkele reis) kopen. 48 uur voor vertrek bevestigt Eurostar de exacte treinuren. Daarnaast biedt Eurostar regelmatig promoties aan via de website. Leuk extraatje: sinds kort kunnen de treinreizigers genieten van een virtual reality-ervaring, want het gratis entertainmentkanaal Eurostar Odyssey neemt je via je smartphone of VR-bril mee naar de zeebodem, vol zeedieren, meerminnen, gezonken schatten en mysterieuze scheepswrakken.
 
Vervoer in Londen
Met de Santander-stadsfietsen de drukke binnenstad doorkruisen – aan de ‘verkeerde’ kant van de baan dan nog – vinden we niet zo evident. Ook omdat er maar weinig fietspaden voorzien zijn, dus stellen we voor dat je minstens een week voor je vertrek online een Visitor Oyster Card aankoopt (ongeveer 20 euro), die naar je thuisadres wordt opgestuurd en geldig is voor ál het openbaar vervoer in Londen. De prijs ervan komt bijna integraal op de prepaidkaart te staan, en bovendien reis je aan een voordelig tarief, met een betaallimiet van 6,60 pond per dag. Alle overige ritjes zijn dus gratis. Nog saldo over op het einde van je verblijf? Stuur de kaart gewoon terug en dan krijg je dat bedrag netjes teruggestort.
 
Overnachten in Londen
Een overnachting in Londen kost rap veel geld, dus zijn wij voorstander van hostels. Keystone Hostel bijvoorbeeld, dat op wandelafstand van de centrale metrohalte Kings Cross St Pancras ligt, waar de Eurostar aankomt. Op deze website vind je een overzicht van de beste hostels in de stad. Let wel, om je bagage in bewaring te houden, durven ze wel vaak 5 pond te vragen. Vergeet bovendien je universele stekker niet, want ook die krijg je anders in rekening gebracht.

EXCLUSIVE ISIC MEMBER DEALS
 

Entertainment Astonishing panoramic views over London: 
The View From The Shard
40% off tickets
Transportation In 15 minutes from London Paddington to Heathrow Central: Heathrow Express 25% exclusive ISIC discount
Food & Drink Freshly made sushi, salads, soups & more
at Itsu
15% off bill
Guided Tour Enjoy sightseeing cruises:
Thames River Services
30% off adult tickets
Shopping Treat yourself at HEMA 10% off purchases


BUDGETWEETJES

  • Moet je schuilen voor de regen? Maak van de gelegenheid gebruik om het Natural History Museum te bezoeken, daar loop je gratis binnen. Is het niet om het prachtige gebouw van binnen te bewonderen, dan wel voor het reusachtige skelet van de dinosaurus in de centrale hal. Bijna niet te geloven dat de toegng gratis is.
  • Onthoud dat je op restaurant telkens nog de service moet betalen bovenop de prijs die op de menukaart staat. Afhankelijk van de zaak en de plaats varieert die som meestal tussen 12 en 15%.
  • Op restaurant kan je gratis kraantjeswater krijgen. Vraag wel specifiek naar tapwater, anders krijg je water uit een flesje en moet je alsnog betalen. 
  • Dankzij het handige 2 FOR 1-programma genieten reizigers op vertoon van hun Eurostar-ticket van twee toegangstickets voor de prijs van één voor betalende tentoonstellingen in de 9 grootste musea van Londen.