Image

Jaaroverzicht 2020 Door Siebe, Student PXL

Siebe, student Journalistiek aan de Hogeschool PXL in Hasselt, schreef een jaaroverzicht om 2020 te bedanken voor bewezen diensten. Een overzicht van alle belangrijke gebeurtenissen, want niet enkel corona nam heel wat journaaltijd in beslag. Ook andere nieuwtjes kwamen af en toe aan de dag.

Nieuwjaarsbrief 2021


Beste lezer van deze nieuwjaarsbrief,

Normaal gezien is een nieuwjaarsbrief voor de eerste dag van het jaar, toen lag ik nog in bed want tijdens oudjaar was ik gaar. Dus een welgemeende sorry deze brief is wat later, word niet boos op mij maar op mijn kater.

Laat me niet nog meer van uw tijd verliezen, uw familie of vrienden zijn vast aan het wachten om samen met u te aperitieven. Dus lees nu maar gauw dit jaaroverzicht op rijmklanken, geschreven om het ongelooflijke k*tjaar 2020 mee te bedanken.

Het jaar begon spectaculair want geheel Australië stond meteen in vuur en vlam, alle bomen brandden er af van de kruin tot aan de stam. Door de bosbranden geraakten heel wat koala’s verbrand, dan doen die beestjes al zo weinig en belanden ze uiteindelijk nog in het verband.

Vervolgens werd het in Iran wel erg heet, de VS vermoordde er een belangrijke generaal waarvan ik de naam nog altijd niet weet. We spraken zelfs van wereldoorlog nummer drie, niemand dacht dat het nog erger kon, want we wisten toen nog niet van die pandemie.

Het begon allemaal in Wuhan toen iemand zin kreeg in een soep van vleermuis. Dat bleef niet zonder gevolgen, want enkele weken later zat heel de wereld thuis. In ons land heet de rots in de branding Marc Van Ranst, een geweldige man al werd er over zijn vestimentaire keuze heel wat afgezwanst. Naast Marc en Steven als steunpunten was er ook superwoman Sophie Wilmès, al waren haar PowerPoints niet echt een succes.

Wie wel succes kende was onze Wout van Aert, het leek alsof hij al zijn krachten voor 2020 had gespaard. Hij won de onder andere de Strade Bianche en Milaan-San Remo, maar De Ronde van Vlaanderen was zijn echte grote doel, alleen werd hij daar voor de zoveelste keer geklopt door u raadt het al... Mathieu Van der Poel.

In 2020 bleef de Amerikaanse politie nog altijd een grote klucht, door hen stierf er een zwarte man bij gebrek aan lucht. De beelden maakte heel de wereld kwaad, en de gemeenschap kwam in opstand tegen het politieapparaat.

Met de zaak Chovanec hadden we ook bij ons een eigen vorm van politiegeweld, alleen jammer dat niemand dat tegen Jan Jambon heeft verteld. De man stierf op Charleroi Airport in een politienor, terwijl langs hem een jonge agente met haar rechterhand ode bracht aan een man met een opvallende snor. Haar collega’s konden het niet geloven want ze deed altijd zo haar best. Volgens hen was ze dan ook gewoon een tikkeltje overstressed.

Eva

Ik wil tussendoor ook een speciaal iemand in de bloemetjes zetten, die me hielp om tijdens het journaal extra op te letten. Ik heb natuurlijk over de legendarische Martine Tanghe, die nu jammer genoeg door Wim de Vilder wordt vervangen.

Iemand die ik ook wil bedanken is ons Evelien, dankzij haar kregen namelijk veel meer van onze BV’s te zien. Weliswaar veel meer dan dat we zouden wensen, ach het zijn ook maar gewoon mensen. Mensen die houden van hoog opgetrokken sokken of van een lekker potje rimmen, en nu is het hoog tijd om te dimmen.

Want wie weet heb ik dadelijk nog een klacht aan mijn been, net zoals Acid, omdat zijn mening tegenover CEMI werd gezien als erg gemeen. Hij was dan ook niet mals voor Céline en haar erg onbekende lief, hierdoor kreeg Vlaanderen zijn eerste Youtube beef.

Ons Delphine werd na jaren strijd eindelijk prinses, gelukkig voor haar want anders bleef ze kunstenares zonder succes. Haar foto werd dus in het koninklijk fotoboek bij geplakt, uiteindelijk bleek Sybille dus meer te zijn dan enkel Alberts knuffelcontact.

Na 493 dagen onderhandelen had ons land eindelijk een regering, al leek ze volgens politiek rechts op een anti-Vlaamse samenzwering. Haar naam dankt de regering aan Vivaldi en zijn vier seizoenen, die partijvoorzitters zijn nogal kapoenen.

Alexander De Croo werd onze nieuwe eerste minister, maar als puntje bij paaltje komt wie beslist er? Volgens mij is Frank Vandenbroucke, onze minister van volksgezondheid de echte baas, hij werd voorgesteld als een wit konijn al doet de Frank mij eerder denken aan een grijze haas.

De nieuwe politieke wonderboy heet Conner Rousseau, in onderhandelen is het een krak maar als schoonzoon is hij maar zo zo. Want wie gaat er nu in godsnaam op basketsloefen naar de koning, volgens mij was het een weddenschap met Sam Gooris met een flesje Stella als beloning.

In Amerika was het dan weer tijd om te stemmen voor een nieuwe president, werd het Biden of bleef het Witte Huis toch van die oranje, twitterende vent. (Als we hem mogen geloven is de uitslag nog steeds onbekend). Het had meer weg van een duel tussen brullende en stotterende kemphanen, omwille van hun leeftijd begon de klusjesman van het Witte Huis al met het aanleggen van trapliften en petanquebanen. Uiteindelijk won met Biden opnieuw een democraat, benieuwd of hij Amerika kan terugbrengen naar zijn oorspronkelijke staat.

2020 was bovendien ook nog eens ongelooflijk heet, als ik er nog maar aan denk krijg ik opnieuw last van het zweet. Veel drinken was de boodschap al was het op Pukkelpop niet druk aan de toog, logisch want alle festivals werden gecanceld iedereen stond dus letterlijk en figuurlijk droog.

Maar toen we afscheid moesten nemen van Johny Voners hield niemand het droog, zelfs niet de Sahara, sindsdien proeven alle dagschotels dan ook naar lauwe Cara. We namen niet alleen afscheid van deze grote kampioen, de LA Lakers zullen het voortaan ook zonder Kobe Bryant moeten doen. We namen ook afscheid van Diego Maradona: de man die meer coke in zijn neus had dan snot, desondanks een van de beste voetballers die na te scoren met, ook werd gehaald door de hand van God.

Kortom 2020 is dus een jaar om uit het collectieve geheugen te wissen, al ben ik nu wel misschien te veel azijn aan het pissen. Ik wens iedereen een nieuw jaar zonder mondmasker, alcoholgel en anderhalve meter, en denk eraan: alleen samen maken we 2021 beter.

Je kapoen

Siebe Vanheusden